Wolke, wolkje, wolkje

Ik open de voordeur, omdat het erg hard waait komt Wilma letterlijk en figuurlijk binnen waaien. “Dit is wel beeldend,” zegt Wilma lachend. “Kom verder, aan je gezicht te zien heb je wat leuks te vertellen,” antwoord ik.

“Weet je,” begint Wilma als we eenmaal zitten, “weet je nog, vorige week, toen ik het had over mijn gepieker? Je vertelde hoe ik hier mee om kon gaan, over ‘wolkjes’ en ‘een drijvend blad,’ ik dacht nog, dat is raar maar het zal wel. Jij vertelde ook over jouw eigen piekeren en hoe je daar mee om bent gegaan.” “Tja,” reageer ik, “ik hanteer inderdaad het principe ‘practice what you preach.’ “Precies,” zegt Wilma enthousiast, “dus ik dacht laat ik het ook proberen.”

“Daardoor ben ik nu gek op wolkjes geworden. Ik merk ook dat ik er helemaal blij van word.”

“ Oh, nu maak jij mij nieuwsgierig vertel,” is mijn reactie. “Nou,” zegt Wilma, “ik woon op de achtste verdieping dus ik heb wel wat met wolkjes.” Ik moet lachen, “kan ik mij voorstellen, ik heb zelf ook meer met wolkjes,”zeg ik.

Wilma praat verder, “je liet mij er tijdens de sessie al mee oefenen om al mijn gedachten op een ‘drijvend blad’ of een ‘wolkje’ te zetten en dat ik niets met die gedachten hoefde te doen.”

“Ik heb dit iedere dag geoefend en ik merk dat het echt werkt voor mij. Ik slaap beter en ik pieker niet of nauwelijks daardoor lijkt het of ik mij minder druk over de toekomst maak.”

Met bewondering reageer ik, “jeetje, wat goed dat je dit zo toepast, ik kan wel zien dat je daar blij mee bent.”

“Gelukkig wel,” zegt Wilma met een zucht, “ik zie het weer helemaal zitten.”

Het krijgen van gedachten kan je niet stoppen. Het zijn vaak gedachten over het verleden of de toekomst Wel kan je stoppen die gedachten te volgen en te geloven. Eén manier om hier mee om gaan is de ‘ wolkjes en of de drijvende bladeren techniek.’ De gedachten die je hebt zet je op daarop en laat je wegdrijven of wegwaaien, om daarna niets met die gedachten te hoeven doen.